Tijdens het sporten een blessure oplopen is zo gebeurt. Dit kan komen door een trauma-moment maar ook wanneer u tijdens het sporten uw gewricht, spieren of pezen overbelast of verkeerd belast. Maar ook door verkeerd materiaal te gebruiken tijdens het sporten, zoals het dragen van verkeerd schoeisel. Daarnaast kan de opbouw van de training voor u minder geschikt zijn.
De meest voorkomende sportblessures zijn:
Knieblessure
Verstuikte enkel
Rug- en nekklachten
Schouderblessure
Tenniselleboog
Zweepslag
Hamstringblessure
Liesblessure
Achillespeesblessure
Knieblessure
Bovenaan de lijst met meest voorkomende sportblessures staat de knieblessure. Een acute knieblessure ontstaat vaak als gevolg van een onverwachtse, snelle beweging of na een botsing of een val. Hierbij kan een beschadiging aan de voorste kruisband of meniscus ontstaan. In de voetbalwereld komen deze blessures het meest voor.
Hardlopers, wielrenners, volleyballers en basketballers zijn ook gevoelig voor knieblessures. Hierbij zijn ook een springersknie of een lopersknie bekende aandoeningen.
Meer informatie over knieblessures vind je op deze site onder knieklachten
Verstuikte enkel
Door je enkel gaan en daarbij je enkel verzwikken of verstuiken gebeurt vooral bij balsporters als volleyballers, hockeyers en (zaal)voetballers. Maar ook in je dagelijks leven kun je een stoeprandje missen. Meer informatie hierover vind je onder klachten van de voet en/of enkel
Rug- en nekklachten
Mensen die aan fitness doen, hockey spelen of wielrennen hebben nog wel eens klachten van de rug. Door wielrennen en mountainbiken kun je ook gemakkelijk klachten aan de nek/schouder ontwikkelen. Zowel rug- als nekklachten zien we regelmatig bij ruiters, hiervoor gebruiken we een zeer innovatieve behandelmethode De Veldon Flexchair. Meer hierover vindt u hier Flexchair
Wilt u meer weten over de herkomst van u nekklachten of rugklachten dan vindt u deze ook op de desbetreffende klacht onder het kopje aandoening.
Schouderblessure
Het schouder is een complex-gewricht waarbij allerlei verschillende structuren met elkaar moeten samenwerken om een stabiel gewricht te krijgen. Bij bovenhandse sporters, vechtsporters of vanuit de fitness zien we in de praktijk de meeste sportgerelateerde schouderblessures ontstaan. Meer informatie over klachten in de schouderregio vindt u onder schouderklachten
Tenniselleboog
Een tenniselleboog ontstaat vaak door een langdurige overbelasting van je onderarmspieren die de hand strekken. De pijn zit vaak aan de buitenzijde van de elleboog. Heeft u een (langdurige) overbelasting van de onderarmspieren die de hand buigen dan gaat het vaak over een golferselleboog. Hierbij zit de pijn aan de binnenzijde van de elleboog. In beide gevallen kan de pijn uitstralen naar u onderarm en/of pols.
Zweepslag
Wanneer je je kuitspier enorm krachtig en plotseling aanspant kan er een scheurtje ontstaan. Dit zorgt voor een acute en hevige pijn. Dit voelt aan als een trap of zweepslag van achteren tegen u kuit, vandaar de benaming. Een zweepslag zien we het meest bij de iets oudere sporters. Een zweepslag komt het meest voor tijdens voetbal, hardlopen, basketbal en tennis. Na het ontstaan is rust nemen het belangrijkste, daarna moet de beweging en belasting weer gedoseerd worden herstelt. Een juiste en niet te snelle opbouw is hierbij van belang. De in sport gespecialiseerde fysiotherapeuten kunnen u hierbij goed helpen.
Hamstringblessure
Bij een acute hamstringblessure gebeurt hetzelfde als een zweepslag, maar dan op een andere locatie. U voelt dan een plotselinge felle pijn aan de achterzijde van u bovenbeen. Ook hier is de ontstaanswijze bij een zeer krachtige aanspanning, bijvoorbeeld bij het trekken van een sprintje of tijdens het abrupt remmen of draaien.
Liesblessure
Klachten in de liesstreek kunnen acuut ontstaan na bijvoorbeeld een explosieve beweging. De pijn zit dan vaak aan de binnen/onderzijde van het schaambeen, daar waar de spieren aan de binnenzijde van het bovenbeen (adductoren) aanhechten. Maar kunnen ook weer door langdurige verkeerde belasting ontstaan. Schaatsen is een sport waarbij veel liesklachten ontstaan, maar ook bij hockey, voetbal en zwemmen zie je deze klachten ontstaan.
Achillespeesblessure
De achillespeesontsteking komt het meest voor bij hardlopers en tennissers. Vaak heeft u als iets oudere sporter het meeste kans op deze blessure, omdat naarmate de leeftijd stijft, de kwaliteit van het peeesweefsel wat afneemt. Meer informatie over deze blessure is te vinden op de pagina enkel- en voetklachten.
Naast een achillespeesontsteking kan in uitzonderlijke gevallen de achillespees ook afscheuren. Dit gebeurt het meest in sporten met veel tempowisselingen en explosieve bewegingen. In de schaatssport zien we ook nog wel eens een doorgesneden achillespees, bij een snijwond door het vlijmscherpe ijzer onder de schaats.
Binnen het schaatsen gebeurt dit ook, maar dan gaat het niet om een afscheuring maar door het doorsnijden van de pees met het vlijmscherpe ijzer onder de schaats.
Sportblessures bij Fysio Lemmer
Naast dat onze fysiotherapeuten zich toegespitst hebben op specifieke klachtengebieden hebben zij zich ook toegespitst op verschillende sportgebieden. De desbetreffende zal na uitgebreid vragengesprek lichamelijk onderzoek doen om te kunnen beoordelen om welke sportblessure het gaat en waar deze blessure vandaan komt. Vervolgens wordt er een behandelplan opgemaakt. Het kan zijn dat u het verdere revalidatieproces bij een collega fysiotherapeut afmaakt.
Anita heeft met een achtergrond als personal trainer alle vaardigheden in huis om u weer zo snel en goed mogelijk terug op het veld/ijs of in de ring te krijgen. Wij kijken hierbij goed naar u als persoon, maar zeker ook naar u als sporter, of u nu topsporter bent of een enthousiaste recreatieve sporter. Naast het revalideren kan deze vorm van therapie ook ingezet worden om blessures te voorkomen.
Vissersburen 16 - 20
8531 EC Lemmer
0514-561805
info@fysiolemmer.nl
Facebook
Instagram
Ma 08.00 - 20.00
Di 08.00 - 20.00
Wo 08.00 - 20.00
Do 08.00 - 20.00
Vr 08.00 - 20.00
Telefonisch bereikbaar
van 9.00 tot 12.00
All rights reserved | Copyrights Fysio Lemmer
Realisatie: Merksetters