Heupklachten is een term die veel soorten klachten omvat. Hoewel pijn een complex symptoom is, kan de locatie van de pijn onderdeel zijn van de diagnostiek en het bepalen om wat voor een structuren overbelast zijn.
Pijn aan de buitenzijde van de heup
Bij pijn aan de buitenzijde van de heup denken we als eerst aan klachten van de pezen en aanhechtingen van de spieren (een tendinitis of tendinose), maar het kan ook om een slijmbeursontsteking van de heup gaan. Dit wordt bursitis tochanterica genoemd.
Liespijn
Pijn in de liesregio kan veroorzaakt worden door de spieren aan de voor- en binnenzijde van het bovenbeen (m. Iliopsoas en de adductorenregio), maar kan ook liggen aan het heupgewricht of het schaambeen. Als het heupgewricht is aangedaan kan het gaan om een impingement of door coxartrose (slijtage van het heupgewricht).
Slijmbeursontsteking en/of tendinose
Aan de buitenzijde van de heup liggen een grote slijmbeurs en lopen pezen van de heupspieren, de zogenaamde abductoren. Deze structuren kunnen overbelast raken door herhaaldelijk gebruik, of bijvoorbeeld een val. Als dit gebeurt is het herstel vaak traag en ondervindt men vaak hinder van tijdens dagelijkse activiteiten zoals wandelen, sporten en erop liggen. Wij kunnen u helpen een behandelplan te maken die aansluit bij uw wensen en het herstel ondersteunen.
Heupartrose
De diagnose artrose van de heup kan plaatsvinden zonder een röntgenfoto. De diagnose volgt op basis van uw verhaal, en onderzoek naar de bewegingen van de heup. Daarnaast worden andere oorzaken van de pijn uitgesloten. Wanneer u de diagnose artrose van de heup krijgt, is het belangrijk om te bewegen. Omdat bewegen en in beweging komen met pijn niet altijd eenvoudig is krijgt u de fysiotherapie voor heupslijtage 12x uit het basispakket van uw verzekering vergoed. We kijken tijdens de behandeling naar de mogelijkheden om de pijn en het functioneren met heupartrose zo goed mogelijk te verbeteren. Vaak is opereren dan niet nodig.
Wanneer een operatie toch nuttig is, kunnen wij u ondersteunen om zo goed mogelijk de operatie in te gaan. Ook dan wordt een behandelplan gemaakt om de algehele conditie, bewegelijkheid en kracht van de heupspieren zo goed mogelijk te maken, voordat u geopereerd wordt.
Wanneer u al geopereerd bent, helpen wij tijdens de revalidatie om op een veilige en verantwoorde manier alle dingen die u graag doet weer op te pakken. Het is daarvoor vaak nodig om goede informatie te ontvangen en de kracht, spiercontrole en conditie weer op te bouwen. Het is mogelijk om in de eerste fase bij u thuis te komen.
Impingement
Het heupimpingent, ook wel femoroacetabulair impingent of FAI genoemd, komt niet vaak voor. Bij een FAI botsen bij bepaalde bewegingen het bovenbeen en de heuprand tegen elkaar, en knellen de tussenliggende structuren in. Oorzaak hiervan kan een verandering van de anatomie zijn, zoals bijvoorbeeld optreedt na een ziekte van Perthes. Meestal ligt de oorzaak van de anatomische (vorm) afwijking al in de vroege jeugd of zelfs vanaf de geboorte.
Bij 9% tot 25% van de mannen, en de 3% tot 10% van de vrouwen is de vorm van de heup anders. De helft van de mensen heeft hier echter geen klachten van. De diagnose wordt dus voornamelijk gesteld op basis van het onderzoek en uw klachten. Een röntgenfoto is meestal niet nodig.
Voor de behandeling proberen we zo goed mogelijk inzicht te geven in de aandoening, en hoe u klachten kunt voorkomen. Ook hierbij kunnen wij naast adviezen ook de therapie richten op de bewegelijkheid, kracht en spiercontrole.
Het schaambeen
Het schaambeen is onderdeel van het bekken en vormt een belangrijke aanhechting van veel spieren. Het schaambeen kan pijn doen na bijvoorbeeld een bevalling. Ook kunnen de spieren die aan het schaambeen vastzitten door overbelasting geïrriteerd raken bij hun aanhechting. Dat kan bijvoorbeeld komen door sport, eenzijdige belasting of plotselinge verrekking. Wanneer deze structuren overbelast raken, ontstaat vaak een vrij heftige pijn die u in activiteiten verhindert. Het is dan vaak niet goed mogelijk om te sporten.
Wij kijken in dat geval goed naar uw specifieke situatie. Het herstel is vaak langdurig, en maatwerk is hierbij van belang.
Behandeling van heupklachten bij Fysio Lemmer
Onze fysio- en manueeltherapeuten zullen veel kunnen opmaken uit de lokalisatie van uw klachten. Daarnaast zijn er een aantal testen die we kunnen doen om meer duidelijkheid te krijgen over wat er betrokken is bij uw heuppijn. Ook kijken wij naar andere factoren die van invloed zijn op de heuppijn. Hieronder vallen uw kracht, spiercontrole, conditie en leefgewoonten. Om de therapie zoveel mogelijk bij uw situatie aan te laten sluiten kijken we ook naar de activiteiten waarbij de klachten met name optreden. Dat kan bijvoorbeeld sport of werk zijn.
Vissersburen 16 - 20
8531 EC Lemmer
0514-561805
info@fysiolemmer.nl
Facebook
Instagram
Ma 08.00 - 20.00
Di 08.00 - 20.00
Wo 08.00 - 20.00
Do 08.00 - 20.00
Vr 08.00 - 20.00
Telefonisch bereikbaar
van 9.00 tot 12.00
All rights reserved | Copyrights Fysio Lemmer
Realisatie: Merksetters